adidas Superstar

  • Sneakers

Basketbalrevolutie ontmoet streetwear icoon met zijn eigen hip-hop track. De geschiedenis van de adidas Superstar zou genoeg zijn voor twee tot drie sneakerreeksen. Meer informatie!

  • NIEUWSTE
17 resultaten

DE ADIDAS SUPERSTAR

"Met geen schoenriem in em?" Run DMC heeft geen universeel toepasbare draaggids afgeleverd. Maar Reverend Run, D.M.C en Jam Master Jay waren verantwoordelijk voor de grote push van de tweede carrière van de adidas Superstar. De trainingspakken. De sneakers gedragen zonder veters. De tong die opvalt. Plus een eigen track. Wat in 1970 begon als een revolutie op het gebied van basketbalschoenen, gebruikte het tweede leerpad voor de metamorfose tot een essentieel onderdeel van streetwear en popcultuur. Het basisidee was even eenvoudig als doeltreffend. Canvas sneakers, vooral de Converse Chuck Taylor All-Star, hadden de NBA jarenlang goede diensten bewezen. Maar nu waren de spelers op zoek naar iets nieuws. Zij wilden meer stabiliteit, meer demping, dus schakelden zij aanvankelijk over op hoge lederen modellen. Wat ontbrak was het plat gesneden alternatief. Hier is de adidas Superstar. De eerste basketbalschoen ooit die een laag boven silhouet combineerde met een lederen bovenwerk, bracht ook meer stabiliteit en demping.

Het was een aanbod dat de supersterren van de competitie niet konden weigeren. Kareem Abdul-Jabbar vierde zijn Skyhook in de nieuwe adidas creatie. Jerry West, tenslotte de sjabloon voor het NBA logo, droeg ook de superster ? en op een gegeven moment droeg zelfs 75 procent van de league het. Maar elke revolutie muteert uiteindelijk in normaliteit, en later in een relikwie. Vooruitgang. Het kon de adidas Superstar niet afremmen. In plaats daarvan veranderde de sneaker van richting. Run DMC bracht het in de popcultuur, droeg er hun nummer "My Adidas" aan op, bracht de metamorfose op gang en werd later zelfs de eerste muziekact die een deal tekende met een sportmerk. De adidas Superstar vestigde al snel zijn status als essentieel voor de gecultiveerde streetwear-uitstraling. De popcultuur had een voorliefde voor de adidas? karaktersilhouet en namen het op zich. Missy Elliot maakte haar eigen Superstar versies, net als Pharrell Williams. Er waren ook samenwerkingen met Prada en model Blondy McCoy, en Run DMC kreeg ook hun eigen adidas Superstar voor de verjaardag. In de basisopstelling met veters in het begin, natuurlijk.

KENMERKEN VAN DE ADIDAS SUPERSTAR

Karakter uitstralen zonder al te opdringerig aan de volumeknop te draaien is een kunst die bijna geen enkele sneaker zo ontspannen beheerst als de Superstar. De drie adidas strepen plus het Trefoil logo. Het minimalistische ontwerp in zijn oorspronkelijke vorm heeft niet veel meer nodig. Afgezien van dit ene detail onderscheidt de Superstar zich van de massa en ook van de Stan Smith, die bijna op hetzelfde moment werd uitgebracht en op dezelfde zool- en hielconstructie is gebaseerd: De dikke rubberen neus, met het kenmerkende patroon dat de sneaker de bijnaam Shell Toe opleverde, is het uitgangspunt voor het strakke lederen bovenwerk van de sneaker. Even essentieel voor het silhouet is de lage uitsnijding. Trouwens, de hoge-top versie van de Superstar wordt beschouwd als de adidas? Pro Model. Daarnaast zijn er in de loop der decennia steeds weer nieuwe ontwikkelingsstadia, speciale edities en samenwerkingsverbanden bijgekomen.

De Vintage, bijvoorbeeld, heeft een iets plattere en fijnere neus, terwijl de adidas Superstar 1 lijkt op het model uit de jaren 80 dat Run DMC vergezelde naar hun shows. De adidas Superstar 80s daarentegen zit precies tussen de twee andere versies in. De WS1- en WS2-modellen zijn opnieuw afkomstig uit een intern adidas-designatelier en bieden daarom nieuwe details die het strakke design doorbreken maar nooit verraden. Voor vrouwen is er ook de verlaagde adidas Superstar Lite, die zo clean is dat hij niet eens de drie strepen op de zijkant nodig heeft. Op koudere dagen neemt de vrouwenwereld de adidas Superstar Boot onder de voeten.

BELANGRIJKE FEITEN OVER DE ADIDAS SUPERSTAR

  • (Oorspronkelijke) naam: adidas Superstar
  • Eerste uitgave: 1969
  • Eerste kleur: Wit / Zwart
  • Ontwerper: Ontwerpteam rond Chris Severn
  • Prijsklasse: 80 tot 140 €

HOE KUN JE DE ADIDAS SUPERSTAR COMBINEREN?

Het hoeft niet het trainingspak te zijn. Het werkt ook, aan de andere kant is het minimalisme van de adidas Superstar verspild als je er niet ten volle van profiteert. Jeans. Monochrome trui. Een ontspannen denim of bomberjack. Zo snel staat de outfit boven de Superster. In de zomer is een T-shirt of een ontspannen hemd voldoende, plus eventueel een korte broek. In principe kan de Superstar dankzij zijn strakke, onopvallende look volledig vrij worden gecombineerd en onderstreept hij zo eens te meer zijn status als streetwear essential.