Saucony Originals

Dankzij meer dan 120 jaar ervaring en traditie in het maken van schoenen, weten we bij Saucony hoe hardloopschoenen eruit moeten zien. De Saucony Originals doen er nog een schepje bovenop. De succesvolste hardloopschoenen van het merk die in de jaren '80 werden ontwikkeld, beleven nu een revival. De Saucony Originals hebben het design van vroeger en de technologie en het materiaal van nu. Zo worden sneakers ontwikkeld waarmee je kunt trainen en rennen. De vintage-modellen lenen zich ook voor de markante streetstyle of de nonchalante vrijetijdslook. Laat je inspireren door de Saucony Originals en geniet van de hoogtepunten van de gouden jaren '80 innovatie.

Klik hier voor meer informatie!
 • NIEUWSTE
30 resultaten
CLOSE

Geslacht

MERK (1)

MAAT

Over de kleine schoenenfabriek Saucony ...

In het jaar 1898 werd in Kutztown, Pennsylvania de Saucony Shoe Manufacturing Company opgericht. Vier jonge ondernemers richtten de schoenenfabriek op in een bakstenen gebouw aan de Saucony Creek. Dat werd ook de naam van de firma, die je overigens uitspreekt als "So-ko-ni". Misschien heeft het bedrijf zich tot nu toe op de ontwikkeling van hardloopschoenen gericht, omdat twee jaar voor de oprichting de eerste Olympische marathon werd georganiseerd. Hoe dan ook, in 1910 produceerden de ondernemers al 800 schoenen per dag, maar nog geen hardloopschoenen. In 1968 verhuisde Saucony naar Cambridge in Massachusetts, waar ze nog steeds gevestigd is.

... De eerste Saucony hardloopschoenen met spikes

Vanaf de eerste marathon en in de volgende '50 jaar ontdekten sporters overal ter wereld de hardloopsport. Ze liepen op gewone leren schoenen die door Saucony en andere schoenfabrieken produceerden, of zelfs op spikes of op blote voeten. Hardloopschoenen bestonden toen nog niet. Daar wilde Saucony verandering in brengen. In 1958 produceerde het Amerikaanse merk zijn eerste hardloopschoenen. De 7446 was gemaakt van licht kangoeroeleer en uitgerust met lange spikes. Perfect om mee over weiden en velden of zandbanen te lopen, maar niet geschikt voor de straat. Het duurde nog vele jaren voordat Saucony de eerste hardloopschoen voor de straat op de markt bracht. Cruciaal hierbij was de eerste Amerikaan die op de Olympische marathon de gouden medaille won. Frank Shorter veroorzaakte een hardloophype in de V.S. na zijn overwinning in 1972. Daarmee werd Saucony het merk voor hardloopschoenen.

De Golden Eighties: het begint te lopen

In 1977 ontving het bedrijf voor zijn hardloopschoenen van Consumer Reports de onderscheiding "Beste Kwaliteit". Saucony, dat tot dan toe een nichemerk was, kreeg hierdoor een nieuwe status. De hardloopschoen werd snel de populairste schoen op het gebied van hardlopen. In de jaren '80 rustten de makers niet op hun lauweren, maar behaalden successen met meer nieuwe hardloopschoenen. Sauconys grootste succes was waarschijnlijk de overwinning van Rod Dixons in de marathon van 1983. Zijn hardloopschoen was de platte Dixon Racing-schoen. Die was door de marathonloper samen met ingenieurs van Saucony ontwikkeld. Hierdoor werd het merk in de V.S. beroemd en geliefd. Zo ontstonden in de jaren '80 vele succesvolle hardloopschoenen. Dat zou 30 jaar later de basis worden voor het merk Saucony Originals.

Die originele Saucony Originals

De Originals uit de jaren '80 zorgden voor succes en werden echte trendsetters. Zowel topsporters als enthousiaste amateurhardlopers droegen Saucony Originals. De volgende modellen behoorden tot de prestatie-, wedstrijd- en trainingsschoenen:

 • 1980: Model Trainer 80 - de comfortabele trainingsschoen
 • 1981: Model Jazz - onderscheiden met "Beste Kwaliteit"
 • 1984: de DXN Trainer - ontworpen door marathonwinnaar Rod Dixon
 • 1985: Shadow Original - met zachte EVA
 • 1985: Model Bullet - met spikes
 • 1988: Azura ST - lichte prestatieschoen
 • 1989: Shadow 5000 - zijn tijd vooruit
 • 1991: Model Grid SD - het icoon met nieuw dempingsysteem
 • 1991: Shadow 6000 - stabiel en met ondersteuning voor lange afstanden
 • 1993: Model Grid 8000 - nieuw comfort door een gebogen design
 • 1994: Modell Grid 9000 - met pluche voering

Andere innovaties van Saucony

Het idee met de spikes stamt uit de jaren '50. De moderne versie was in 2003 een kleine revolutie in cross-running De Kilkenny XC Spike ontstond in samenwerking met topsporters en is bijzonder licht en comfortabel. De zool met een uitgesproken profiel zorgt samen met de spikes voor veel grip op een zachte ondergrond. Het zachte bovenwerk zit soepel om de voet. Het staat garant voor zowel grip als beweeglijkheid. Saucony heeft al vanaf het begin van de jaren '80 sterk ingezet op samenwerking met sporters. Zo was de Kinvara in 2009 weer een mijlpaal wat betreft draagcomfort en productiemethode. De demping bleef onveranderd hoog, maar voor het eerst werd er een verhoging van 4 mm tussen voorvoet en hiel aangebracht. Het loopgevoel werd duidelijk natuurlijker en het gewicht minder. De ervaring met de eerste gereduceerde hardloopschoen veranderde het productassortiment van Saucony en de hele branche.

De huidige varianten: Saucony Originals

De grootste successen had Saucony met zijn Originals hardloopschoenen in de jaren '80 en '90. Daar zijn de huidige modellen van de hardloopschoenen op gebaseerd. De legendarische stijlen leven verder in het merk Saucony Originals. Het succesvolste ontwerp van deze schoen heeft het merk naar onze tijd getransporteerd. Innovatieve functionele materialen en verbeterde dempingssystemen leiden de Saucony Originals ook technisch naar onze tijd. Het ontwerp bleef per model onveranderd of onderging een lichte remake. Frisse kleurtinten en moderne kleurcombinaties maken van de vintage-modellen een moderne hardlooptopschoen en een klassieke sneaker.

Saucony Original: de razendsnelle Azura sneaker

De hardloopschoen Azura werd 30 jaar na zijn eerste verschijning opnieuw op de markt gebracht. Deze Saucony Original behield zijn klassieke kleurgeving. Met lichtgevende strepen op een witte ondergrond valt hij echt op. Al in de eerste versie was de Azora iets bijzonders: een echte performance-hardloopschoen die licht draagt en waarmee je snel beweegt. De materialen zijn heel anders dan die van de oorspronkelijke Azora. De aantrekkelijke sneaker overtuigt door zijn suède-look, maar is eigenlijk van synthetisch microsuède. Het waterafstotende en robuuste materiaal vormt een mix met ripstop-mesh. Mesh is bij uitstek ademend en geeft de hardloopschoen op verschillende plaatsen een relaxte look. De zool is slipvrij en bestaat uit meerdere lagen. De stabilisering is van TPU en de middenzool van EVA. De driehoeken van verschillende grootten aan de onderkant van de hardloopschoen zorgen voor grip. Behalve de performance en demping is echter de look het beste onderdeel. De zool is in verschillende stukken opgedeeld, met elk een andere kleur. Deze kleuren passen bij de verschillende, elkaar overlappende materialen. In dezelfde kleuren als de zool zorgen ze voor een opvallend ontwerp. De vintage Azura-schoen die 30 jaar geleden een hit was, is tegenwoordig moderner dan ooit. Je kunt ermee trainen en hardlopen. Of je draagt de Saucony Original Azura gewoon in je vrije tijd als sportieve en ook chic schoen.

Saucony Original: Shadow 5000 Vintage Sneaker

De Saucony Original modellen kunnen nauwelijks meer van elkaar verschillen. Terwijl de Azura een opvallende hardloopschoen is, overtuigt de Shadow 5000 toen en nu met zijn beschaafde en elegante esthetiek. Echt suède in verschillende, stemmige kleurtinten geeft de hardloopschoen niet alleen stabiliteit maar ook een hoogwaardig uiterlijk. Nylon- en mesh-inzetstukken zorgen voor een goed schoenklimaat en voor veel ventilatie. De indeling met overlappingen van materialen die in uiterlijk en functie verschillend zijn, zorgt voor een uniek ontwerp. De leest is comfortabel bekleed en heeft een contrasterende kleur. De beklede binnenvoering garandeert veel draagcomfort.

Het veelkleurige Saucony Original Shadow logo onder de veters trekt de aandacht net als de voeringen met de contrasterende kleuren voor de witte veters. De vintage hardloopschoen Shadow 5000 van Saucony Originals past visueel perfect bij jouw streetwear. De buitenzool bestaat aan de onderkant uit effen zwart rubber. De brede middenzool is lichtgekleurd en heeft afhankelijk van het model achter op de hiel een contrasterende kleur. Met de kenmerkende driehoeken van Saucony op het voorste gedeelte van de zool heb je uitstekende grip, zelfs op natte straten. De Shadow 5000 is een comfortabele sneaker van hoge kwaliteit in een vintage look. Natuurlijk is de hardloopschoen ook geschikt om mee te trainen. De smalle, slanke hardloopschoen is bovendien perfect voor in je vrije tijd. De Saucony Orginial Shadow 5000 Vintage is gemakkelijk en flexibel en past zowel bij je jeans als je ribfluwelen broek.

Altijd weer nieuw: Saucony Original

Iets wat succesvol is nog succesvoller maken: Saucony Original gaat voor wat bewezen goed is en voor innovaties, verenigt in één hardloopschoen. De sneakers inspireren met het design uit het verleden. Het draagcomfort is gebaseerd op 120 jaar ervaring in het maken van schoenen. Uit de jarenlange samenwerking met topsporters ontstonden hoogwaardige hardloopschoenen voor atleten. Die Saucony Originals werden weer ontwikkeld in een samenwerkingsverband: dit keer met ontwerpers. Het resultaat was de vintage sneaker: schoenen die gezien mogen worden. Saucony Originals gaat nog meer succesmodellen op de markt brengen. In fantastische, eigentijdse kleuren en moderne materialen inspireren de sneakers absoluut. Kies je lievelingsmodel uit en combineer de sneakers van Saucony Original met je vrijetijdskleding voor je persoonlijke stijl.